Ticker

6/recent/ticker-posts

Creator Virus Ransomware Get Arrest By US NEW

#virus #ransomwere #get2suspect #us #unitedstate #russia
© Provided by KerjaOhKerja


 Pentadbiran Biden telah mendakwa 2 hacker yang disyaki dari Rusia dan Ukraine berkaitan gelombang serangan perisian tebusan yang menyasarkan syarikat AS awal tahun ini.

Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat mengumumkan pertuduhan itu pada hari Isnin, dengan mengatakan ia memperoleh $6.1 juta dalam pembayaran tebusan yang dibuat kepada salah seorang suspek.

Yaroslav Vasinskyi, 22 tahun dari Ukraine, dan Yevgeniy Polyanin, 28 tahun, warga Rusia, dituduh menggunakan ransomware REvil untuk mengunci sistem komputer syarikat Amerika dan kemudian menuntut bayaran tebusan untuk melepaskannya.
 


Bersama-sama dengan rakan kongsi kami, Jabatan Kehakiman tidak mempunyai sebarang sumber untuk mengenal pasti dan membawa ke muka pengadilan sesiapa sahaja, di mana-mana sahaja yang menyasarkan Amerika Syarikat dengan serangan perisian tebusan, kata Peguam Negara AS Merrick Garland kepada pemberita ketika pertuduhan diumumkan.

Kedua-dua suspek didakwa dalam dakwaan berasingan.

AS telah menuduh Vasinskyi membantu mengarang ransomware REvil, yang memfokuskan pada syarikat perisian Kaseya yang berpangkalan di Florida pada awal Julai, menjejaskan sebanyak 1,500 perniagaan di seluruh dunia.

REvil juga telah dikaitkan dengan serangan terhadap pemproses daging terbesar dunia, JBS SA, awal tahun ini.

Vasinskyi telah ditangkap di Poland bulan lalu atas permintaan AS, yang juga telah meminta ekstradisinya, kata Jabatan Kehakiman.

Sementara itu, Polyanin – yang masih bebas – dituduh melakukan hampir 3,000 serangan perisian tebusan yang menjejaskan “banyak syarikat dan entiti di seluruh Amerika Syarikat, termasuk agensi penguatkuasaan undang-undang dan majlis perbandaran di seluruh negeri Texas”, kata Garland.

Serangan ransomware telah meningkat sepanjang tahun lalu, menyasarkan perniagaan besar dan kecil, serta kerajaan tempatan dan hospital.

Serangan siber terhadap Saluran Paip Kolonial pada Mei telah mengganggu penghantaran bahan api di tenggara AS selama beberapa hari. Kerajaan AS berkata sebulan kemudian bahawa ia telah memulihkan sebahagian besar wang tebusan $4.4 juta yang dibayar dalam mata wang kripto kepada pelaku serangan itu.

Presiden Joe Biden mengalu-alukan pertuduhan terhadap suspek pada hari Isnin, mengatakan bahawa keselamatan siber telah menjadi "keutamaan teras" untuk pentadbirannya.
 

Kami membawa kekuatan penuh kerajaan persekutuan untuk mengganggu aktiviti dan pelaku siber yang berniat jahat, meningkatkan daya tahan di rumah, menangani penyalahgunaan mata wang maya untuk mencuci pembayaran tebusan, dan memanfaatkan kerjasama antarabangsa untuk mengganggu ekosistem perisian tebusan dan menangani pelabuhan selamat untuk perisian tebusan penjenayah, kata Biden dalam satu kenyataan.

Dakwaan AS itu bertepatan dengan penahanan dua lagi pengendali perisian tebusan yang disyaki yang mempunyai pautan kepada REvil oleh pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang Eropah di Romania.

Europol berkata penahanan itu adalah sebahagian daripada usaha penguatkuasaan undang-undang antarabangsa bersama untuk membanteras penjenayah siber, tetapi ia tidak mendedahkan nama suspek. Ia menambah bahawa tiga lagi suspek yang bergabung dengan REvil telah ditangkap sejak Februari.

Bulan lalu, Rumah Putih menganjurkan sidang kemuncak antarabangsa maya mengenai memerangi perisian tebusan yang dihadiri oleh lebih 30 negara.
 

Kami berhasrat untuk bekerjasama antara satu sama lain dan dengan rakan kongsi antarabangsa yang lain untuk meningkatkan pertukaran maklumat dan menyediakan bantuan yang diminta di mana dapat memerangi aktiviti perisian tebusan yang memanfaatkan infrastruktur dan institusi kewangan dalam wilayah kami, kata peserta dalam satu kenyataan bersama pada akhir acara.

Post a Comment

0 Comments