Ticker

6/recent/ticker-posts

Lelaki India Membina Rumah Replika Taj Mahal Demi isteri

© Provided by Kerja Oh Kerja

 BURHANPUR, India: Seorang suami India yang terpesona dan berfikiran sejarah telah mencontohi paparan pengabdian perkahwinan yang paling terkenal di dunia dengan membina untuk isterinya replika Taj Mahal.
 

 Monumen Cinta yang asal telah dibina atas arahan Maharaja Mughal Shah Jahan yang patah hati untuk menempatkan makam isteri kesayangannya, Mumtaz, pada abad ke-17.

Kekasih Anand Prakash Chouksey masih hidup, malah turut membantu berunding mengenai projek itu dan versi marmar keajaiban dunianya, kira-kira satu pertiga saiz asal.
 

Satu-satunya permintaan isteri saya adalah untuk bilik meditasi. Dia seorang wanita rohani, kata ahli perniagaan berusia 52 tahun itu kepada AFP.
 

 Dia berkata kubah mencipta persekitaran yang berbeza dan terdapat banyak tenaga positif.

Taj Mahal asal – digelar titisan air mata di pipi masa oleh penulis Rabindranath Tagore - terletak di Agra selatan Delhi, namun replika baharu itu terletak sejauh 800 kilometer (500 batu) di Burhanpur.

Tetapi kota tengah India itu tidak lain adalah tempat Mumtaz meninggal dunia ketika melahirkan anak ke-14 pada Jun 1632, setelah menemani Shah Jahan untuk memadamkan pemberontakan tempatan.

Mayat Mumtaz pada mulanya juga dikebumikan di sana, dan menurut penduduk tempatan Shah Jahan pada mulanya ingin membina Taj Mahal untuknya di tebing sungai Tapti.
 

 Struktur tanah ketika itu tidak sesuai untuk membina Taj di sini, begitulah ia diputuskan untuk dibina di Agra, jelas Chouksey.

Kota ini masih menjadi rumah kepada peninggalan usang istana tempat tinggal diraja, termasuk hammam atau rumah mandian yang dahulunya indah yang dibina oleh Shah Jahan untuk isterinya berehat sebelum dia meninggal dunia.

Kisah Chouksey tidak mempunyai sebarang tragedi dan membina rumah baharunya telah mengambil masa tiga tahun - kurang sedozen daripada makam yang mengilhamkannya.

Ia menelan belanja 15 juta rupee (AS$200,000) untuk membina.

“Kami menggunakan batu marmar dari Makrana untuk membina rumah itu, yang sama digunakan untuk membina Taj Mahal,” katanya.

Chouksey merancang untuk memasang bendera India di atas kubah utama dan menambah simbol daripada agama paling popular di India ke empat menara yang mengelilingi rumah agam baharunya.
 

 Kami mahu menghantar mesej keamanan dan keharmonian agama. Terdapat banyak kebencian di sekeliling. Cinta menyelesaikan semua masalah dalam kehidupan dan Taj Mahal adalah simbol itu. --AFP

Post a Comment

0 Comments