Malaysians People Spend 4 Months In Australia Jail Because Tea

 Sepasang ibu dan anak Malaysia dipenjarakan di Australia kerana cuba mengimport lebih 25kg ‘dadah’ pada Januari tahun ini.

Kononnya, Pasukan Sempadan Australia (ABF) menguji bahan itu dan mengesannya sebagai amphetamine. Kemudian, pegawai polis bersenjata lengkap menyerbu rumah rakyat Malaysia di Sydney dan menangkap mereka di tempat kejadian.

Bagaimanapun, 'dadah' yang dimaksudkan sebenarnya adalah teh halia perang, menurut saluran berita antarabangsa Vice.

Kedua-dua wanita itu, ibu Vun Pui “Connie” Chong dan anak perempuan San Yan Melanie Lim, dihukum penjara selama empat bulan atas dakwaan penghantaran ‘dadah’, walaupun selepas ujian lanjut mendedahkan bahawa penghantaran itu bukan dadah sama sekali.

© Provided by The Kerja Oh Kerja The brown sugar ginger tea is so popular this author actually had the exact product sitting in her pantry. (Credit: Anne Dorall/TRP)
Gagal ujian

Sehubungan itu, ABF telah menguji bahan tersebut dengan ujian "hazmat" anggapan, yang mengenal pasti barang tersebut sebagai Phenmetrazine.

Phenmetrazine ialah ubat perangsang yang pernah digunakan sebagai penahan selera, tetapi sejak itu telah diputuskan sebagai haram.

Walau bagaimanapun, hanya kemudiannya Mahkamah Tempatan Downing Sydney mendengar bahawa ujian anggapan ini tidak muktamad.

Pada hakikatnya, ujian itu hanya menjana beberapa bahan yang mungkin, di mana Phenmetrazine disenaraikan sebagai keempat berkemungkinan besar, di belakang gula, sukrosa dan gula tepung.


© Provided By Kerja Oh Kerja  Some People Could Argue That Sugar Is A Drug, But Then We'd All Be Addicts. (Credit: Kalhh / pixabay)

Tidak Memasukkan Maklumat


Perkara yang paling teruk ialah "kemungkinan palsu" dan keputusan ujian yang tidak ditentukan ini tidak diberitahu kepada peguam bela kedua-dua mereka. Semasa ABF melakukan ujian bebas, pasangan ibu dan anak Malaysia itu terus duduk di penjara.

Malah, hanya tiga bulan penuh selepas penahanan itu, ABF mengaku tidak dapat mengesan ‘sebarang bahan terlarang’ dalam barangan import itu. Bagaimanapun, ketika itu, sudah pun bulan April, dan tiada siapa yang peduli untuk memberitahu pasangan itu di penjara.

Chong dan anak perempuannya tidak dibebaskan dengan ikat jamin sehingga Mei, dan pertuduhan terhadap mereka tidak digugurkan sehingga Ogos, walaupun pada hakikatnya pada masa ini tiga ujian berasingan telah dilakukan (dua kali oleh pasukan forensik ABF dan sekali oleh New South Wales Polis).

Gaji Sedikit Masuk Menjadi Penjara!


Menurut Sydney Morning Herald, pasangan ibu dan anak perempuan itu ingin menjual minuman Asia yang popular itu untuk keuntungan kecil, ingin memperoleh AUD$90 (kira-kira RM272).

Minuman teh halia yang dibungkus JiuJiGong biasanya diminum untuk membantu meredakan senggugut atau untuk 'memanaskan' badan semasa hari sejuk.


© Provided By Kerja Oh Kerja Post Women Know What I'm Talking About. (Credit: Unsplash)

Malah, jenama minuman berbungkus itu telah wujud selama lebih 200 tahun, mula ditubuhkan pada 1790 di Guangzhou, China. Mereka juga mempunyai keseluruhan tapak web, yang mengambil masa Google kurang daripada 0.01 saat untuk dibuka.

Sebaliknya, mereka telah dipenjarakan selama berbulan-bulan walaupun keputusan ujian yang salah, dan tidak pernah diberitahu tentang kemungkinan ketidaktepatan ujian persumptif pertama.

Pasangan itu kini menyaman kos atas tuduhan palsu itu, tetapi Pengarah Pendakwaan Awam Komanwel enggan membayar apa-apa kepada mereka.

Sebaliknya, kes mereka telah ditangguhkan sehingga Mac 2022.

Post a Comment

0 Comments