Ticker

6/recent/ticker-posts

Pelanggan AirAsia Tidak Puas Hati Minta Bayaran Balik

#airasia #refund #davenatalie #2019book #cambodia
© Provided by KerjaOhKerja

 Dave dan isterinya Natalie berasal dari Afrika Selatan tetapi menghabiskan 11 tahun tinggal di Kemboja.
 

Pada masa kejadian, pasanggan ini sering memilih AirAsia untuk perjalanan kerana harganya yang lebih murah.

Bila Year 2019, mereka booking penerbangan dari Phnom Penh ke Sri Lanka. Justeru itu, apabila Covid-19 iaitu wabak mematikan mula pada bulan Disember tahun itu, semua penerbangan itu dibatalkan.

Dengan tiada bayaran balik tersedia, Dave dan Natalie hanya mempunyai satu pilihan: kredit tiket untuk digunakan pada penerbangan mereka yang seterusnya. Masalahnya ialah mereka sedang bersedia untuk kembali ke Afrika Selatan untuk selamanya – dan AirAsia tidak beroperasi di Afrika Selatan.

Mereka membuat banyak percubaan untuk menghubungi AirAsia tetapi tidak ada yang berjaya. Mereka hanya menerima balasan automatik daripada sistem kotak sembang maya syarikat, AirAsia Virtual Allstar atau Ava.
 

Kami cuba menggunakan Ava untuk bertanya tentang bayaran balik, tetapi ia hanyalah bot yang memberikan respons automatik dan ia tidak membantu sama sekali, kata Dave.

Minggu lepas, Natalie mencuba pendekatan berbeza: menggunakan Apl AirAsia Super di Messenger. Dia akhirnya berjaya bercakap dengan seseorang dalam talian, dan orang yang bertanggungjawab memberi jaminan kepadanya tentang jawapan dalam masa tiga hari.
 

Selepas dua jam, kami menerima respons automatik," kata Dave. “Ia mengatakan permintaan kami telah ditolak tanpa memberikan sebarang alasan lagi.

Ini bermakna walaupun usaha terbaik mereka, Dave dan Natalie akan kehilangan AS$800 (kira-kira RM3,348).

AirAsia adalah salah satu daripada beribu-ribu syarikat penerbangan di seluruh dunia yang dilanda pembatalan semasa krisis Covid-19. Tetapi walaupun kebanyakan syarikat penerbangan ini menawarkan bayaran balik kepada pelanggan mereka untuk tiket mereka, bakal penumpang seperti Dave dan Natalie yang digantung kerana Covid-19 tidak berpuas hati dengan dasar kredit AirAsia.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Tony Fernandes telah memberi jaminan pada April bahawa kira-kira 450,000 pelanggan yang menunggu bayaran balik akan dibayar balik walaupun syarikat penerbangan itu menghadapi masalah tunai akibat Covid-19.

Ia berkata sejak Januari tahun lepas, kira-kira 1.5 juta orang telah menerima bayaran balik manakala 2.9 juta menerima akaun kredit sebagai pertukaran wang.

Syarikat itu baru-baru ini mengumumkan RM887 juta kerugian bersih bagi suku ketiga berakhir 30 Sept, meningkat daripada RM851.8 juta pada suku yang sama tahun lepas, menjadikan jumlah kerugian bersih bagi sembilan bulan pertama tahun ini kepada RM2.23 bilion.

Dalam pemfailan bursa, ia berkata kerugian itu disebabkan oleh pelaburan dalam teknologi termasuk usahanya untuk meningkatkan aplikasi supernya dan Teleport, bahagian kargonya.

Jurucakap AirAsia Nik Adina Taty berkata polisi bayaran balik syarikat penerbangan itu selaras dengan banyak pengendali dalam industri pelancongan global.

Bercakap kepada MalaysiaNow, beliau berkata syarikat itu juga mematuhi sepenuhnya semua keperluan kawal selia di setiap wilayah di mana ia beroperasi.

Beliau juga berkata bahawa banyak syarikat penerbangan tambang rendah lain berada dalam situasi yang sama, dengan bayaran balik lambat disebabkan kesan berpanjangan daripada krisis Covid-19.
 

 Kami sentiasa mengemas kini tetamu dengan e-mel mengenai status bayaran balik mereka, dan tetamu juga boleh menyemak status bayaran balik mereka melalui Ava.
 

 Mereka juga boleh melihat status permintaan mereka dalam My Cases, boleh diakses melalui Akaun Ahli BIG sama ada di laman web atau Apl AirAsia Super,” katanya sambil menambah bahawa kredit tiket untuk perjalanan masa hadapan adalah sah sehingga tiga tahun.

Tetapi bagi Abhilash, seorang warga India yang belajar di Davao Medical School Foundation Inc di Filipina, kredit tiket tidak berguna kerana pilihannya untuk melancong adalah terhad kerana beban belajarnya.

Dia adalah salah seorang daripada beberapa pelajar perubatan yang teruja menempah penerbangan pulang untuk percutian Krismas mereka. Bagaimanapun, harapan mereka musnah apabila, dua hari kemudian, penerbangan mereka dibatalkan atas sebab operasi.

Abhilash telah membayar kira-kira 53,000 PHP (RM4,377) untuk tiketnya. Dia menghubungi AirAsia untuk meminta bayaran balik tetapi tidak mendapat jawapan.

Selepas beberapa e-mel dan sembang perkhidmatan pelanggan, mereka berkata bahawa mereka tidak boleh memulangkan wang dan memaksa saya mendapatkan akaun kredit untuk menempah penerbangan lain pada masa hadapan, yang tidak akan berguna untuk saya kerana saya tidak akan melakukan perjalanan. selepas Disember 2021 kerana pengajian saya, katanya.

Dia dan rakan pelajarnya cuba meminta untuk bercakap dengan seorang kakitangan AirAsia dan bukannya bot, tetapi usaha mereka berakhir dengan kegagalan.

Adina mempertahankan bot Ava, berkata ia tersedia melalui berbilang saluran hubungan AirAsia dan dalam 15 bahasa berbeza, 24 jam sehari, tujuh hari seminggu.
 

Pada masa ini lebih daripada 90% pertanyaan dan permintaan boleh diselesaikan dengan jayanya oleh Ava, dan sekiranya pelanggan memerlukan bantuan lanjut, mereka dipindahkan kepada ejen langsung semasa waktu operasi kami dari 6 pagi hingga 11 malam setiap hari, katanya.

Tetapi semaju Ava, pelanggan selalunya lebih suka bercakap dengan orang sebenar apabila menangani soalan dan penjelasan terperinci.

Awal tahun ini, Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) mendedahkan bahawa AirAsia telah menerima bahagian terbesar aduan pada separuh kedua 2020 dengan 75.8% dibuat berbanding syarikat penerbangan lain.

Perlita dan keluarganya sepatutnya terbang pulang dari Australia ke Kota Kinabalu di Sabah untuk menghadiri majlis perkahwinan sepupu. Bagaimanapun, penerbangan mereka dibatalkan kerana Covid-19.

Sementara ahli keluarganya yang lain menerima bayaran balik untuk tiket mereka, Perlita hanya ditawarkan senarai pilihan termasuk akaun kredit yang akhirnya diselesaikannya.

Kakaknya menerima bayaran baliknya sehari selepas dia memintanya, tetapi abangnya masih menunggunya walaupun permintaannya diterima.

Perlita dalam pada itu terpinga-pinga kenapa hanya permintaannya ditolak.
 

 Pada mulanya, mereka memberitahu saya tiket saya tidak layak untuk bayaran balik tetapi pembatalan penerbangan itu bukan salah saya.

 Saya juga memberitahu mereka ini berlaku sebelum penutupan Covid, dan saya mengemukakan permintaan saya sebelum mereka melaksanakan dasar akaun kredit mandatori, tetapi mereka berkata tidak kira pada tarikh berapa saya mengemukakan permintaan saya, katanya.

Apabila dia menghubungi syarikat penerbangan itu, dia diberitahu bahawa akaun kredit telah dibuat untuknya, dan tiada apa-apa lagi yang boleh mereka lakukan.
 

Saya tahu jumlah itu tidak kelihatan seperti kehilangan orang lain, tetapi bagi saya sebagai ibu bapa tunggal, ia bukan jumlah yang saya boleh batuk dengan mudah, katanya.

Ramai pelanggan yang kecewa telah beralih kepada kumpulan Facebook persendirian yang diwujudkan awal tahun ini di mana hampir 800 penumpang yang meminta bayaran balik cuba mendapatkan kembali wang mereka.

Satu lagi kumpulan Facebook mempunyai hampir 600 ahli, ada di antaranya mengatakan mereka telah menunggu selama bertahun-tahun tanpa jawapan yang pasti diberikan.

Adina berkata gangguan berlaku dengan semua syarikat penerbangan dari semasa ke semasa, dan AirAsia berusaha keras untuk memastikan ia berada pada tahap minimum.

Apabila gangguan berlaku, katanya, syarikat penerbangan itu memberitahu tetamu secepat mungkin melalui e-mel atau mesej, dan menyediakan peruntukan perjalanan alternatif yang berkaitan.
 

Keutamaan kami adalah untuk memberikan yang terbaik secara konsisten dari segi perjalanan udara yang selamat, berpatutan dan boleh dipercayai, katanya.

Namun begitu, ratusan orang terus mengeluh tentang pengalaman mereka.
 

Saya rasa AirAsia merompak orang, kata Dave. Kami menggunakan syarikat penerbangan itu kerana kami tidak mampu membeli syarikat penerbangan yang lebih mahal, dan ini adalah cara mereka melayan kami.
 

 Saya tahu kita tidak sepatutnya melukis semua orang dengan berus yang sama tetapi mulai sekarang saya akan teragak-agak untuk menjalankan perniagaan dengan mana-mana syarikat Malaysia jika ini cara kita akan dilayan.

Post a Comment

0 Comments