Umur Pencen Di malaysia 65 tahun 2022? alamak!

 

© Provided by Kerja Oh Kerja

Di sini kita pergi lagi. Bank Dunia tahun lepas berkata Malaysia perlu meningkatkan umur persaraan atau pencen secara beransur-ansur kepada 65 tahun kerana populasinya yang semakin tua.

Setahun kemudian pada hari Khamis, ketua pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam bercakap mengenai preskripsi badan global itu.

Tan Sri Mohd Khairul Adib Abd Rahman berkata idea itu akan diteliti semula. Satu pertimbangan penting, katanya, ialah setengah juta graduan yang haus pekerjaan yang dikeluarkan setiap tahun oleh institusi pengajian tinggi.

Mungkin kita akan mengikut nasihat Bank Dunia tidak lama lagi. Mungkin juga, umur persaraan akan terus meningkat dalam kitaran 10 tahun (dan selepas perdebatan yang tidak berkesudahan) sekarang kerana kebanyakan orang hidup lebih lama. (Tetapi mereka tidak semestinya lebih sihat, mengikut nombor Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2019.)

Sudah tentu, orang moden berjalan di Bumi ini selagi beberapa watak alkitabiah, yang kebanyakannya hidup selama beratus-ratus tahun, tidak mungkin berlaku. Methuselah masih hidup selama 969 tahun! Astaga, jika kita hidup selama itu, bilakah kita akan bersara?

Tetapi adakah anda mahu berada dalam pekerjaan semasa anda sehingga 65 tahun? Jika anda memiliki firma, adakah orang akan membimbangkan atau menggembirakan anda?

Inilah pendapat sesetengah orang.

Zulkarnain, seorang guru 25 tahun

Tidak, bersara pada usia 65 bukan untuk saya. Malah, saya ingin bersara sebelum 60 tahun.

Saya berkata demikian kerana saya mendapati tugas saya pada masa kini begitu jauh daripada mengajar dan mengasuh. Terdapat terlalu banyak tumpuan pada dokumentasi. Tekanan membuat kita lupa tujuan sebenar kita dalam hidup.

R. Rajan, seorang eksekutif sumber manusia sejak 1991

Bekerja hingga 65 tahun mungkin bagus untuk sesetengah orang, tetapi tidak untuk saya. Saya tidak kaya, tetapi saya percaya saya dan keluarga boleh bertahan. Kami tidak mengambil banyak pun.

Selepas bertahun-tahun bekerja, saya rasa saya perlukan perubahan rentak. Saya mahu meluangkan lebih banyak masa bersama keluarga dan rakan-rakan saya. Dan saya dan isteri saya bernasib baik anak-anak kami menyokong kami. Ramai orang lain mungkin tidak begitu bernasib baik.

Hartini. S, seorang eksekutif syarikat logistik yang telah berkhidmat selama 27 tahun

Secara terang-terangan, saya berasa hairan bahawa orang mungkin perlu terus bekerja sehingga 65 tahun dalam pekerjaan yang sama untuk terus hidup. Mereka dirompak masa mereka. Berapa lama lagi mereka akan hidup?

Ia adalah dunia yang tidak adil. Orang kaya mudah. Orang yang tidak begitu kaya terpaksa bekerja untuk kacang sehingga mereka mati.

Saya tidak kaya, tetapi saya cukup. Saya akan bersara pada usia 60 tahun, sudah pasti. Dan mungkin mengambil kerja yang fleksibel selepas itu.

Y.S. Chong, jurujual dengan lebih daripada 25 tahun pengalaman

Dari perspektif peribadi, saya berpendapat bahawa bekerja lebih lama adalah baik untuk badan, minda dan jiwa.

Tapi saya bukan melihat pada rezeki. Saya semua untuk kepuasan kerja dan melakukan sesuatu yang bermakna sebelum saya mencapai tahun senja.

Walaupun begitu, kadangkala ia bergantung pada persekitaran tempat kita bekerja. Contohnya, apabila terdapat lebihan bekalan bakat muda dalam ekonomi. Mungkin tidak kondusif bagi pekerja senior untuk terus bekerja hanya kerana terdapat ramai pekerja muda yang berkebolehan dan berpengetahuan sedang menunggu dalam barisan untuk menggantikan mereka.

K.L. Yap, pengarah pakaian perniagaan antarabangsa

Ia bergantung kepada kekananan dan jenis kerja. Dalam peranan kepimpinan, pekerja yang lebih tua mempunyai pengalaman, pengetahuan dan ketenangan yang diperlukan untuk jawatan mereka.

Walau bagaimanapun, dalam jawatan yang kurang senior, majikan mencari produktiviti. Pekerja yang lebih tua tidak begitu produktif. Oleh itu, walaupun umur persaraan dilanjutkan, majikan tidak mungkin memihak kepada pekerja yang lebih tua kerana gaji mereka lebih tinggi tetapi mereka kurang produktif. Jika mereka melakukannya, ia lebih sebagai tanggungjawab sosial daripada objektif komersial.

-------

Bagaimana dengan awak? Fikirkan tentangnya. Perdebatan masih belum berakhir kerana cabaran yang terlalu besar --- simpanan yang lemah, kesihatan yang tidak baik, penduduk yang beruban, keluarga yang retak. Apakah ubat, selain daripada preskripsi Bank Dunia, yang akan anda pakai?

Post a Comment

0 Comments