SYARAT PENGELUARAN KWSP RM10K

#SYARATPENGELUARANKWSPRM10K #kerjaohkerja #kwsp #2022


 SYARAT PENGELUARAN KWSP RM10K, Gabungan Majikan Malaysia (MEF) berharap tidak ada kerajaan yang datang menghadiri pesta perayaan khas Keluarga Simpanan Pekerja (KWSP).

Baca juga Pengeluaran KWSP EPF Hanya Untuk Pencen
Baca juga Semakan Dividen Kwsp 2022 Tarikh Keluar
Baca juga ProRakyat serah petisyen wakili 100,000 pencarum KWSP Pada Agong


#SYARATPENGELUARANKWSPRM10K #kerjaohkerja #kwsp #2022


Sebaliknya, Pengerusi MEF Datuk Dr. Syed Hussain Syed Husman bahawa mengeluarkan tambahan sehingga RM10.000 perlu dibenarkan untuk keperluan atau keadaan khas.


 Dengan itu, MEF mengharapkan kepimpinan KWSP mengambil dan memperincikan keadaan khusus sebagai ajang kompetisi khas ini,” katanya dalam satu kenyataan.


Beliau Berkata MEF bimbang kontes caruman ahli KWSP oleh program mudah iLestari, iSinar dan iCitra, yang sebelum ini mencecah RM101.1 miliar, letakkan mereka dalam risiko kemiskinan hari tua.


Malah, katanya, kira-kira 48 ahli KWSP berusia di bawah 55 tahun memiliki simpanan yang kritikal atau sangat rendah. Bagi memastikan jumlah simpanan KWSP memadai, ahli yang membuat KWSP perlu bekerja tambahan empat tahun hingga enam tahun untuk menampung dana yang dikeluarkan sebelum tahun ini.


 Memandangkan kemungkinan memiliki usia persaraan tidak bekerja, pekerja terbabit dijangkakan tidak memiliki simpanan persaraan yang mencukupi,” katanya.


Syed Hussain berkata, kerajaan juga perlu bertanggung jawab dalam memastikan ahli atau pencarum memiliki simpanan mencukupi untuk menjalani kehidupan biasa selepas bersara kelak. Kerajaan perlu melihat gambaran lain untuk membantu mereka daripada bertindak mengeluarkan pendapat yang sepatutnya bagi tujuan menampung keperluan usia persaraan. Tanggung jawab ini tidak boleh ditampilkan kepada pekerja secara individu.


Jika dilihat dari keadaan semasa, sudah pasti ianya membimbangkan apabila hanya 3.0 peratus dari rakyat Malaysia yang mampu bersara dengan selesa.Ini juga jelas menunjukkan bahawa kita memerlukan penyelesaian lebih luas dari segi program, keselamatan sosial yang efektif, dasar pasaran buruh yang mantap, pertumbuhan ekonomi mampan dan usaha meningkatkan dan kemahiran adalah semula pekerja.


Polisi juga diperlukan untuk menggalakkan automasi dan pendigitalan bagi meningkatkan produktiviti dan memastikan peluang yang lebih besar untuk faedah ekonomi agar pekerja boleh memperoleh lebih banyak dan seterusnya meningkatkan caruman mereka kepada KWSP, katanya.


#SYARATPENGELUARANKWSPRM10K #kerjaohkerja
#kwsp #2022

Post a Comment

0 Comments