Guru Merogol 13 Pelajar Bawah Umur Dijatuhkan Hukuman Mati


Hasil Pembicaraaan Mahkamah di Indonesia, menjatuhkan hukuman yang bersalah adalah hukuman mati terhadap seorang bekas guru yang tertuduh memperkosa 13 pelajar perempuan bawah umur di sekolah tahfiz di area Bandung.Result itu, di lakukan sesudah pihak pendakwaan mengeluarkan rayuan tertuduh sebelum ini hanya dikenakan hukuman penjara seumur hidup itu membuatkan pihak keluarga mangsa tidak senang.

Kes membabitkan yang bersalah yang bernama Herry Wirawan, umur 36, mengejutkan di negara Indonesia dan menjadi isu mengenai kewajipan menjaga budak2 dpd violence seksual di sekolah tahfiz berasrama.

Bualn 2(Feb) lalu, tertuduh dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh Mahkamah di Bandung, sebelum pihak pendakwaan memfailkan rayuan memohon tertuduh dikenakan hukuman mati.Dengan begitu, mahkamah setuju manjatuhkan hukumman terhadap tertuduh dengan hukuman mati, menurut statement yang dikeluarkan oleh mahkamah yg dimuat naik di laman website Mahkamah Tinggi Bandung.
Justeru itu, peguam bernama Herry, Ira Mambo, enggan mengulas sama ada pihaknya akan memfailkan rayuan atas alasan beliau perlu melihat penghakiman penuh oleh mahkamah.

Jurucakap pejabat pendakwaan tempatan juga berkata pihaknya menunggu penghakiman penuh sebelum memberi sebarang komen.
Antara 2016 dan 2021, Herry didakwa melakukan jenayah seksual terhadap 13 pelajar perempuan bawah umur, berusia antara 12 dan 16 tahun.Lapan daripada mangsa tertuduh juga hamil, menurut penghakiman pada Februari lalu.

Pegawai di Indonesia, termasuk Menteri Perlindungan Kanak-Kanak turut setuju rayuan bagi mendapatkan hukuman mati itu oleh si fulan itu.Apa yang dikatakan, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia menolak rayuan hukuman mati itu, yang dianggap tidak patut dilaksanakan.

Di negara Indonesia, Sebagai negara  padat dengan penduduk Islam paling ramai di dunia, mempunyai puluhan ribu sekolah tahfiz berasrama dan sekolah agama, yang lazimnya mendapat pilihan pelajar daripada keluarga miskin pendidikan.

 

#GuruMerogol13PelajarBawahUmurDijatuhkanHukumanMati
#indonesiahukumanmaticigu #kerjaohkerjacom #new

Post a Comment

0 Comments